Inspiratiebijeenkomst fossielvrij ondernemen op 13 juni

Inspiratiebijeenkomst

Op 13 juni 2017 houden de Freonen fan Fossylfrij Fryslân een boeiende inspiratiebijeenkomst over fossielvrij ondernemen bij ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in Leeuwarden. Met onder meer Wilco van Rooijen van de spectaculaire missie Clean2Antarctica en Rob van der Rijt van Klimaatplein.com. Verder kan je uitgebreid sparren met pioniers, koplopers een aanbieders van fossielvrije oplossingen en deze ter plekke bekijken, zoals warmtepompen, pelletketels, elektrische auto's, elektrische motoren, groengas auto's, waterstofauto en de eerste 100% elektrische 44-tons vrachtwagen ter wereld!

Freonen Fan Fossylfrij Fryslân bij Centrum Duurzaam
Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Wanneer?

Dinsdag 13 juni

13:30 uur: Inloop en expositie

14:00 - 17:00 uur: programma (zie onder)

17:00 - 18:00 uur: borrel, expositie, proefrijden

Waar?

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam

Anne Waldmanwei 6, 8914 BD Leeuwarden

Programma

Kijk voor het uitgebreide programma en de workshops onderaan deze pagina.

Aanmelden

Je kunt je hier AANMELDEN. Voor aanbieders van fossielvrije oplossingen zijn er mogelijkheden om te exposeren. Dat kan je op het aanmeldformulier aangeven.

*** TOEGANG GRATIS ***

Inspiratieboekje

Alle bezoekers krijgen een inspiratieboekje over fossielvrij ondernemen cadeau, dat speciaal voor deze bijeenkomst is samengesteld.

We nemen afscheid van fossiele brandstoffen

Het gebruik van fossiele brandstoffen zal in de komende jaren versneld worden afgebouwd. Dat geldt zowel voor gebouwen, bedrijfsprocessen als mobiliteit. Het is onvermijdelijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot flink duurder zullen gaan worden. Tegelijkertijd komen er in rap tempo allerlei fossielvrije alternatieven op de markt. Voor bedrijven en andere organisaties is het zaak om hierop te anticiperen, niet alleen voor het milieu, maar ook om bedrijfsrisico's te beperken, zoals oplopende kosten en verminderde restwaarde van bedrijfsmiddelen.

100 Bedrijven Fossielvrij in 2018

100 Bedrijven Fossielvrij in 2018

Een van de projecten van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân is '100 bedrijven fossielvrij'. De ambitie van de freonen is om in 2018 minimaal 100 bedrijven te hebben die geen of nauwelijks nog fossiele brandstoffen gebruiken. Samen met studenten van Van Hall Larenstein hebben we een eerste inventarisatie gemaakt van koplopers die nu al zover zijn. En samen met drie adviseurs hebben 10 pioniers* een praktisch actieplan gemaakt om in de komende jaren versneld af te stappen van fossiele brandstoffen.

* ASN Installaties, Biddle, De Fabriek, De Jong Ijs, Future Fuels, Gebroeders de Vries, Ledfactory, Mannen van Staal, NIVO Noord, Toyota Galema

Fossielvrije oplossingen voor gebouwen

Inspiratiebijeenkomst

Op dinsdag 13 juni organiseren we een inspiratiebijeenkomst over fossielvrij ondernemen bij ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in Leeuwarden. Er zijn al vele fossielvrije oplossingen! In een aantal praktische interactieve workshops hoor je alles over het waarom en hoe van fossielvrij ondernemen: Fossielvrij verwarmen en koelen van gebouwen, fossielvrije mobiliteit en meer:

 • Waarom zou ik fossielvrij ondernemen?

 • Wat betekent het voor mijn bedrijf als er een serieuze CO2-prijs komt?

 • Kan ik mijn gebouw verwarmen met een warmtepomp?

 • Zijn infraroodpanelen een goed alternatief?

 • Of past een pelletketel beter bij ons?

 • Ga ik binnenkort elektrisch rijden?

 • Of is groen gas voor mij handiger?

 • Of misschien wel 'blauwe diesel' of waterstof?

Aanbieders, specialisten en ervaringsdeskundigen geven antwoorden op dit soort vragen. Pioniers en koplopers vertellen over hun ervaringen en in de demonstratieruimte (innovatiewerkplaats en Duurzaam Doen Huis) van Centrum Duurzaam kan je diverse oplossingen ter plekke bekijken. Natuurlijk is er veel ruimte voor vragen en discussie.

Deze bijeenkomst is een must voor freonen en toekomstige freonen die concreet aan de slag willen. Met tips, inspiratie, voorbeelden, concrete producten en antwoord op al jouw eigen vragen benut je alle energie van deze middag. Meld je nu aan!

De eerste 44-tons 100% elektrische vrachtwagen zal ook te zien zijn

Fossielvrije oplossingen voor mobiliteit

Sprekers

Over inspiratie gesproken, we luiden de middag in met twee uitermate interessante sprekers:

Wilco van Rooijen

Wilco van Rooijen

Wilco is een zeer inspirerende spreker en is vooral bekend van zijn vele klimexpedities naar onder meer de K2 en de Mount Everest, die hij heeft beklommen zonder daarbij extra zuurstof te gebruiken. Hij heeft nu het spectaculaire plan opgevat om, samen met zijn mede-avonturier Edwin ter Veld naar de geografische Zuidpool te rijden in een elektrische auto van afvalplastic, die geprint is met een 3D-printer: de Solar Voyager. Dit is waarschijnlijk de meest gedurfde, maar ook de schoonste expeditie ooit naar Antarctica! Wilco vertelt je er alles over op 13 juni. Lees meer op www.clean2antarctica.nl. Wil je dit initiatief nu al steunen, kijk dan hier.

De Solar Voyager

Rob van der Rijt

Rob van der Rijt

Rob is ondernemer en oprichter van het Klimaatplein.com. Hij werkte eerder als coöperatieadviseur en MVO-coördinator voor Rabobank en adviseerde vervolgens bij Climate Neutral Group tientallen bedrijven richting klimaatneutraal ondernemen. Naar aanleiding van een recente testcase met 3 bedrijven uit Noord-Brabant, vertelt Rob wat het voor jouw bedrijf betekent als er binnenkort een reële prijs voor CO2 wordt ingevoerd. Het beprijzen van CO2 is een van de onderdelen van het Parijse klimaatakkoord. De maatregel is noodzakelijk om de temperatuurstijging op aarde onder de twee graden Celsius te houden. Mede daardoor zetten inmiddels al zo’n duizend bedrijven wereldwijd vrijwillig een interne rekenprijs op CO2. Daarmee dwingen ze zichzelf om duurzamer om te gaan met energie. En dat versterkt niet alleen de concurrentiepositie maar versnelt ook energie-innovaties.

Programma

13:30 Inloop, koffie, thee, expositie

14:00 Opening door burgemeester Ferd Crone

14:10 Wie zijn de Freonen Fan Fossylfrij Fryslân? Bouwe de Boer, kwartiermaker

14:15 Help je medewerkers aan zonnepanelen! Patrick van der Meulen, Enie.nl

14:20 100 Friese bedrijven fossielvrij in 2018, hoe doen we dat? Jaap de Vries, projectleider

14:30 Keynote: Clean2Antarctica, de schoonste missie ooit! Wilco van Rooijen

15:00 Pauze, expositie

15:30 Workshops 1e ronde

16:10 Workshops 2e ronde

16:40 Plenaire afsluiting

17:00 Afronding, expositie, proefritjes, bijpraten

Workshops

(wijzigingen voorbehouden)

Na het plenaire programma kan je deelnemen aan twee workshops van een half uur, waarvoor je je kunt aanmelden na aankomst. Zorg dus dat je op tijd bent, want per workshop is er een maximaal aantal deelnemers. Vol = Vol! Per workshop is er een hele korte inleiding, waarna je vragen kunt stellen en in gesprek gaan met de inleider(s) en andere deelnemers.

1. Fossielvrije gebouwen: elektrisch verwarmen en koelen

 • Inhoud: Welke mogelijkheden zijn er om je gebouw helemaal elektrisch te verwarmen en koelen? Hoe werkt dat? Wat zijn de voor- en nadelen en kosten?

 • Inleiders: Durk Reitsma (Centrum Duurzaam), Menno Kuus (Degree-n)

2. Fossielvrije gebouwen: wat is er mogelijk met biomassa?

 • Inhoud: Is het mogelijk om een cv-installatie op aardgas te vervangen door een installatie op biomassa? Hoeveel kost dat en wat levert het op? Wat zijn de voor- en nadelen?

 • Inleider: Jasper de Vries (Technea)

3. Fossielvrije mobiliteit: elektrisch rijden en waterstof

 • Inhoud: Is elektrisch rijden interessant voor ons? Waar moeten we op letten? Is waterstof ook een optie?

 • Inleiders: Peter Storm en Mario Dekker (Friesland Lease), Stefan Holthausen (Holthausen)

4. Fossielvrije mobiliteit: groengas en blauwe diesel

 • Inhoud: Wat zijn de voordelen van rijden op groen gas en waar kunnen we tanken? Wat is blauwe diesel, kan dat zo in de tank en hoe zit het met de motorgarantie?

 • Inleiders: Johan Bloemsma (Orange Gas), Vincent van Maurik (Future Fuels)

5. Je eigen energie opwekken

 • Inhoud: Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen? Hoe zit het met het rendement en de kosten en waar moeten we op letten als we hiervoor kiezen?

 • Inleider: Milan van der Meulen (Enie.nl)

6. Groene stroom inkopen: is die wel echt groen?

 • Inhoud: De energievoorziening wordt steeds meer elektrisch. Groene stroom inkopen is dan belangrijk. Maar hoe weet ik of mijn stroom echt groen is?

 • Inleider: Lammert Soet (Boerderijstroom)

7. CO2-beprijzing en de gevolgen voor je bedrijf

 • Inhoud: Het beprijzen van CO2 is een van de onderdelen van het Parijse klimaatakkoord. Dat gaat grote gevolgen hebben voor bedrijven die veel CO2 uitstoten. Naar aanleiding van een recente testcase met 3 bedrijven uit Noord-Brabant, vertelt Rob van der Rijt van Klimaatplein.com wat het voor jouw bedrijf betekent als er binnenkort een reële prijs voor CO2 wordt ingevoerd.

 • Inleider: Rob van der Rijt (Klimaatplein)

8. Hoe financier ik de overstap naar fossielvrij ondernemen?

 • Inhoud: Fossielvrij ondernemen zorgt op termijn voor een hele lage energierekening. Maar voor je zover bent, zal je wel moeten investeren. Hoe kan ik dit slim aanpakken?

 • Inleider: Joost ter Doest (Fûns Skjinne Fryske Enerzjy - FSFE)

Contact: Jaap de Vries, info@DZyzzion.nl, 0655 837273

#Inspiratiebijeenkomst #Fossielvrijondernemen #FreonenfanFossylfrijFryslân #CentrumDuurzaam #Leeuwarden #Fossielvrij

Recente berichten