Orangegas

OrangeGas is in 2008 opgericht door de zwagers Marcel Borger en Pelle Schlichting, met het doel om een wezenlijke bijdrage te leveren aan duurzame mobiliteit in Nederland. Met 65 tankstations met uitsluitend alternatieve brandstoffen als groengas, elektrische laadpalen en CO2 voor koeling van vrachtwagens, zijn wij marktleider in Nederland. Verder gaan wij investeren wij in ontwikkelingen op het gebied van waterstof als brandstof. Bij OrangeGas is maar één ding belangrijk: Tanken bij OrangeGas is positieve energie tanken. En zo kunnen we samen op weg naar een ‘Happy Planet’.

OrangeGas
Positieve energie van OrangeGas

samenvatting

Bedrijf:

Plaats:

Branche:

Fte:

Website:

Contactpersoon:

Mail:

Fossielvrij in:

Fossielvrij gebouw:

Fossielvrije processen:

Fossielvrije mobiliteit:

CO2-footprint bepaald:

Klimaatcompensatie:

Groene stroom:

Groen gas:

OrangeGas

Heerenveen

(alternatieve) Brandstoffenhandel

10

orangegas.nl

Marcel Borger

borger@orangegas.nl

Vrijwel behaald

100%

100%

98%

Nee

Nee

99%

Nvt

maatregelen

Gebouw

Ons kantoorpand is gevestigd op het Abe Lenstra complex in Heerenveen. Het gehele complex heeft geen aardgasaansluiting en wordt verwarmd en gekoeld middels een wko-systeem in combinatie met een wtw-installatie (warmte terugwinning) en lage-temperatuur verwarming. Om het energieverbruik in ons gebouw zo laag mogelijk te houden, wordt er gebruik gemaakt van Smart Building Technologie. Dit betekent dat de verlichting, het klimaat en het waterverbruik met sensortechnologie worden aangestuurd. Het gebouw bevat veel glas. Dit zorgt veel daglichttoetreding en voor warmte in de wintermaanden. De elektriciteit wordt deels opgewekt met zonnepanelen en deels collectief duurzaam ingekocht.

Processen

Wij handelen in alternatieve brandstoffen die de consument gewoon bij tankstations kan kopen. Er zijn op dit moment 65 tankstations die deze alternatieve brandstoffen hebben en hiermee willen wij in 2017 een omzet draaien van meer dan 10 miljoen euro. Het groengas (CNG) waar wij in handelen is afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties, stortgas en gft-afval. De elektriciteit voor de tankstations is afkomstig van Boerderijstroom, een samenwerking van kleinschalige duurzame energie ondernemingen die via Greenchoice energie leveren. We willen in de toekomst ook zelf energie opwekken doormiddel van zonnepanelen op de tankstations.

Mobiliteit

 

Wij gebruiken zelf 23 groengas auto's, inclusief die van onze ambassadeurs. Deze auto's rijden voor nagenoeg 100% op groengas, maar hebben ook een benzinemotor. Hierdoor halen we net de 100% niet. De eerste groengas auto's waren omgebouwde conventionele auto's, die benzine gebruiken voor het starten of als de gastank leeg is. Onze nieuwe auto’s worden in de fabriek al gefabriceerd als groengas auto's en gebruiken alleen nog groengas. Het aandeel benzine in ons verbruik zal daarmee steeds verder afnemen.

 

CO2-footprint

Wij hebben nog geen CO2-footprint berekend. 

Klimaatcompensatie

 

De resterende CO2-uitstoot wordt momenteel niet door ons gecompenseerd. 

Groene stroom

De stroom voor de tankstations kopen we in bij Boerderijstroom en bestaat uit 100% windenergie. Dit is veruit het grootste deel van ons elektriciteitsverbruik. Ongeveer 50% van de stroom voor het kantoor wordt opgewekt met zonnepanelen op het Abe Lenstra Stadion. De rest wordt collectief ingekocht via Eneco. Dit betreft (nog) geen groene stroom. 

Financiering

 

Voor het kantoorpand (huurpand) hebben wij geen investeringen gedaan. Wel hebben wij een hele lage energierekening. Het rijden op groen gas is goedkoper dan rijden op benzine of diesel.

 

De financiering van de tankstations ging tot en met het 40ste tankstation met een investeringssubsidie van 10-30% van het investeringsbedrag. De laatste 25 stations zijn gebouwd zonder subsidie, maar met leningen. Een van de leningen is van het Friese Energiefonds FSFE. Een tankstation heeft tegenwoordig een terugverdientijd van 3 á 4 jaar en een afschrijvingstermijn van 15 jaar bij een investering van 250.000 euro.

Ambities

 

Wij willen doorgroeien in de alternatieve brandstoffenhandel en wij willen zo veel mogelijk mensen op niet-fossielvrije brandstoffen zien rijden en daarom in Nederland doorgroeien naar 100 tankstations en binnen 5 jaar ook actief worden in 2 of 3 andere landen en 3 waterstoftankstations openen.

Marcel Borger van OrangeGas
De eigen auto's van OrangeGas rijden uiteraard ook op groengas
Post NL rijdt ook op groengas van OrangeGas