Mannen van Staal

Mannen van Staal is opgericht in 1985 als Theunis Bakker Metaalbewerking te Winsum. Sinds 2012 zijn wij gevestigd in Leeuwarden. Wij zijn een all-round bedrijf op het gebied van staal: kunstwerken, buigwerken, constructiewerken en design. Sinds 2015 maken we ook onderconstructies voor zonnepanelen, voor onder andere veldopstellingen, carports en over andere mogelijkheden.

Theunis en Lize Bakker van de Mannen van Staal

samenvatting

Bedrijf:

Plaats:

Branche:

Fte:

Website:

Contactpersoon:

Mail:

Fossielvrij in:

Fossielvrij gebouw:

Fossielvrije processen:

Fossielvrije mobiliteit:

CO2-footprint bepaald:

Klimaatcompensatie:

Groene stroom:

Groen gas:

Mannen van Staal

Leeuwarden

Industrie

25

mannenvanstaal.nl

Lize Bakker

lize@vrouwenvanstaal.nl

2018

100%

95%

10%

Ja

Nee

100%

nvt

maatregelen

Gebouw

Onze bedrijfshal wordt geheel verwarmd door middel van een biomassaketel op houtsnippers. Wij gebruiken geen aardgas. Daarmee is ons gebouw fossielvrij. Het elektriciteitsverbruik is flink gedaald door de toepassing van ledverlichting. We zijn van plan om zelf nog zonnepanelen te ontwikkelen die tevens kunnen worden gebruikt als zonwering voor ons gebouw.

Aanvoer van houtsnippers in de biomassaketel
De zonnecarport ontwikkeld door de Mannen van Staal

Wij hebben vier 100% elektrische auto's, twee busjes en een kleine vrachtauto op blauwe diesel in gebruik. De elektrische auto’s kunnen worden opgeladen bij de Mannen van Staal, door de bouw van een zonnecarport (met 96 zonnepanelen) en een aantal oplaadpunten.

Klimaatcompensatie

 

De resterende CO2-uitstoot wordt momenteel nog niet gecompenseerd. Dit gaan wij wel overwegen.

Groene stroom

Wij kopen 100% groene stroom in uit Nederlandse zon en wind.

Financiering

 

De investeringen die we tot nu toe hebben gedaan, zijn betaald uit eigen middelen. Onze aanvragen voor SDE+ subsidie voor de installatie van extra zonnepanelen zijn tot nu toe steeds afgewezen. We hopen op toekenning in een volgende ronde.

Theunis Bakker met een van zijn vele innovaties, een flexibel beweegbare steunpaal

Ambities

We willen zo snel mogelijk helemaal fossielvrij gaan ondernemen door het overstappen op fossielvrije alternatieven voor onze mobiliteit en onze bedrijfsprocessen. Verder willen we onze elektriciteitskosten verder reduceren door het installeren van extra zonnepanelen, zowel op het dak, als in de vorm van zelf te ontwikkelen zonneschermen. Verder willen we met onze innovaties in staal bijdragen aan de verduurzaming van andere bedrijven.

Mannen van Staal levert onder meer staalconstructies voor zonneparken

Processen

Voor onze bedrijfsprocessen gebruiken we vrijwel alleen elektrische apparatuur, zoals elektrische heftrucks. Alleen voor het laswerk wordt nog acetyleen gebruikt. In combinatie met de inkoop van 100% groene stroom, zijn onze processen dan ook voor 95% fossielvrij.

Mobiliteit

CO2-footprint

Onze CO2-footprint is bepaald in 2014 in het kader van onze deelname aan het Koploperproject duurzaam ondernemen en bedroeg toen 694 ton. We willen deze binnenkort weer actualiseren, om te bepalen hoeveel deze is gedaald door de genomen maatregelen. Het is onze bedoeling om de uitstoot op den duur tot nul te reduceren.