Feenstra Schettens

Feenstra’s Installatiebedrijf Schettens loopt voorop op het gebied van duurzaamheid en levensloopbestendigheid. Als installatie-partner voor eigentijdse oplossingen is Feenstra´s Installatiebedrijf Schettens vanaf de planning betrokken bij energie-neutrale bouw of verbouw. Directeur Tseard Osinga heeft de omschakeling naar nieuwe energie en de trend naar energieneutraal leven vanaf het begin gevolgd. Met een zelfgebouwde zonneboot hij heeft twee keer deel genomen aan de Frisian Solar Challenge. Zijn eigen woning uit 1930 is al enkele jaren energieneutraal. Je kunt je klanten het best van advies dienen als je er persoonlijk praktijkervaring mee hebt. Daarom passen wij de nieuwste technologieën zo mogelijk zelf toe in het bedrijf en thuis. En we houden van een uitdaging. Dat wordt in 2018 “fossyl frij”.

Feenstra Schettens
Tseard Osinga bij de zonneboot

samenvatting

Bedrijf:

Plaats:

Branche:

Fte:

Website:

Contactpersoon:

Mail:

Fossielvrij in:

Fossielvrij gebouw:

Fossielvrije processen:

Fossielvrije mobiliteit:

CO2-footprint bepaald:

Klimaatcompensatie:

Groene stroom:

Groen gas:

Feenstra’s Installatiebedrijf Schettens

Schettens

Installatiebedrijf

5

feenstraschettens.nl

Tseard Osinga

info@feenstraschettens.nl

2018

90%

90%

90%

Nee

Nee

100%

100%

maatregelen

Gebouw

Alleen het kantoor en de kantine van het vooroorlogse bedrijfspand worden verwarmd. Het dak is destijds al goed geïsoleerd met riet. We hebben ons bedrijfspand voorzien van PV-panelen (zonnepanelen) en een micro-WKK (warmtekrachtkoppeling) unit. We wekken voor 90% onze eigen stroom op en het laatste beetje kopen we in als Groene Stroom bij de NLD. Onze micro-WKK gebruikt op dit moment CO2-gecompenseerd aardgas, ingekocht bij de lokale energiecoöperatie. Zo gauw het mogelijk is willen wij overstappen op echt groengas uit duurzame bronnen. De beide vennoten van Feenstra Schettens wonen ook al in een (bijna) energieneutraal huis.

Ambities

Met de warmtekrachtkoppeling halen we veel meer rendement uit het aardgas dan met een traditionele cv-ketel. Het is onze ambitie om zodra dat mogelijk is over te stappen op groengas uit duurzame bronnen, waarmee ook het gasverbruik fossielvrij wordt. Verder streven wij naar een 100% fossielvrij wagenpark in 2018. Daarmee kunnen wij de grootste stappen maken.

CO2-footprint

Onze CO2-footprint is nog niet opgesteld.

Het bedrijfsgebouw van Feenstra's Installatiebedrijf in Schettens
Groengas bestelbus van Feenstra's Installatiebedrijf

Financiering

 

Wij vinden duurzaam ondernemen belangrijk. De terugverdientijden zijn niet belangrijk in verband met het milieuvoordeel. Wij willen graag iets meer investeren in een duurzame toekomst.

Het team van Feenstra's Installatiebedrijf

Processen

Het bedrijfsproces gebeurt voornamelijk bij de klant ter plekke. In het bedrijfspand vinden de kantoorwerkzaamheden en de opslag plaats. Daarbij wordt alleen elektrische apparatuur gebruikt.

Mobiliteit

Voor Fossylfrij Fryslân 2018 zijn wij hard bezig om onze bedrijfswagens te verduurzamen. We hebben al 1 traditionele servicebus op diesel ingeruild voor een nieuwe VW Caddy Maxi Eco Fuel op groengas. We gaan binnenkort ook de andere bedrijfswagens vervangen. We wachten daarvoor op een groter type servicebus die wel vanaf de fabriek wordt voorzien van een groengas installatie.

Klimaatcompensatie

De resterende CO2-uitstoot wordt momenteel nog niet gecompenseerd. We willen zo snel mogelijk geheel fossielvrij worden, waardoor compensatie niet meer nodig is.

Groene stroom

Wij kopen 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd aardgas in van een lokale energiecoöperatie via de NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam). Zo profiteren ook lokale schone energie-initiatieven mee.