Drukkerij Pool

Drukkerij Pool is een kleine familiedrukkerij in Wijnjewoude. Frans en Hanneke Pool runnen het bedrijf samen met medewerker Peter de Roo. Doordat we een klein bedrijf zijn, hebben we persoonlijke aandacht voor onze klanten en zijn we flexibel. We hebben veel aandacht voor duurzaamheid. Wij beschikken over een traditionele drukpers, geavanceerde printers, nabewerkingsmachines en een ruime voorraad papier. Hierdoor kunnen we een breed assortiment drukwerk leveren tegen een concurrerende prijs. We leveren geboortekaartjes, huwelijkskaarten, rouwbrieven, dorpskranten, clubbladen, posters, briefpapier, enveloppen, folders, visitekaartjes en stickers. Ook ontwerpen wij logo’s, huisstijlen en verzorgen diverse lay-outs in verschillende formaten.

Feenstra Schettens
Voorzijde van Drukkerij Pool, met zonnepanelen

samenvatting

Bedrijf:

Plaats:

Branche:

Fte:

Website:

Contactpersoon:

Mail:

Fossielvrij in:

Fossielvrij gebouw:

Fossielvrije processen:

Fossielvrije mobiliteit:

CO2-footprint bepaald:

Klimaatcompensatie:

Groene stroom:

Groen gas:

Drukkerij Pool

Wijnjewoude

Grafische industrie

3

drukkerijpool.nl

Frans Pool

info@drukkerijpool.nl

2017

100%

100%

100%

Nvt

Nvt

100%

Nvt

maatregelen

Gebouw

Het kantoor en de drukkerij zijn voorzien van een CV installatie met radiatoren. Deze krijgen warmte uit een groot voorraadvat. Het water in het voorraadvat wordt op temperatuur gehouden door een warmtepomp, die de warmte haalt uit een aardaccu. Deze ligt 50 cm onder het maaiveld en is ongeveer 1 meter dik. Na de aanleg van vloerwarming bleek de capaciteit van de accu onvoldoende en hebben we nog een horizontaal energieveld aangelegd, dat op ongeveer 1,20 m diep in het grondwater ligt en bestaat uit 6 slangen van ongeveer 100 meter lang. Dit veld is aan de aardaccu gekoppeld. Bij warm weer wordt het energieveld extra verwarmd door een sunflexscherm tegen de gevel. Daarnaast is een zonnecollector met heatpipes aangesloten op het voorraadvat. Onze elektriciteit wordt opgewekt met 54 zonnepanelen. De drukkerij en het kantoor worden verlicht met ledverlichting. We hebben geen gasaansluiting meer.

Ambities

We willen nog een aantal zonnepanelen aanschaffen, zodat we ook het privégebruik van stroom zelf op kunnen wekken.

CO2-footprint

Wij hebben geen CO2-footprint berekend, maar deze is nihil omdat we geen fossiele brandstoffen gebruiken en praktisch energieneutraal werken.

Achterzijde van het pand met zonnepanelen en sunflexscherm.

Financiering

Alle maatregelen zijn gefinancierd met eigen middelen.

De warmtepomp
De zonnecollector met heatpipes

Processen

De drukpers, de printers, computers en afwerkingsmachines werken allemaal op stroom en deze wordt opgewekt met onze eigen zonnepanelen.

Mobiliteit

Sinds kort rijden we 100% elektrisch in onze nieuwe Renault ZOE. Deze wordt geladen met stroom die wordt opgewekt door onze eigen zonnepanelen.

Klimaatcompensatie

Wij ondernemen al klimaatneutraal, zonder gebruikmaking van CO2-compensatie.

Groene stroom

We opereren vrijwel energieneutraal. Het kleine beetje stroom dat we nog inkopen bestaat uit 100% groene stroom uit Nederlandse zon en wind van Greenchoice.

Frans Pool met zijn 100% elektrische Renault ZOE