Bouwbedrijf Swart

Bouwbedrijf Swart is een veelzijdige aannemer uit Eastermar. Wij begeleiden bouwprojecten van ontwerp tot oplevering, zowel woning­­- als utiliteitsbouw. Of het nu gaat om nieuwbouw, houtskeletbouw, verbouw, onderhoudswerk of restauratie, wij staan garant voor een hoge kwaliteit. Vakmanschap is het hart van ons bedrijf. Wij hebben oog voor de toekomst. Natuur en milieu zijn voor ons belangrijk, ook als het om bouwen en wonen gaat. Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen op de voet. Wij geven u graag advies over duurzaam en energie-zuinig bouwen en het gebruik van alternatieve materialen zoals FSC gecertificeerd hout.

Bouwbedrijf Swart
Bedrijfshal van Bouwbedrijf Swart

samenvatting

Bedrijf:

Plaats:

Branche:

Fte:

Website:

Contactpersoon:

Mail:

Fossielvrij in:

Fossielvrij gebouw:

Fossielvrije processen:

Fossielvrije mobiliteit:

CO2-footprint bepaald:

Klimaatcompensatie:

Groene stroom:

Groen gas:

Bouwbedrijf Swart

Eastermar

Bouwbedrijf

54

bouwbedrijfswart.nl

Taeke Offringa

taeke@bouwbedrijfswart.nl

2017 (werkplaats)

100%

100%

0%

Nee

Nee

100%

Nvt

maatregelen

Gebouw

Wij hebben op ons terrein een kantoorruimte en drie opslag- en productieruimtes. Alle gebouwen zijn geïsoleerd tot een RC-waarde van 6,5. Dit jaar stappen wij af van het verwarmen door gas en gaan wij gebruik maken van een Vitoligno Kloofhoutketel. De briketten worden op ons eigen terrein gemaakt van ons zaagafval. Dit wordt gedaan door de Vacumobil 300 van Höcker Polytechnik. Met deze methode voorzien wij intern in de brandstoffen voor de ketel en is er geen extra CO2 uitstoot door het transport. Radiatoren zorgen voor de warmteafgifte. De (handmatige) zonwering zorgt ervoor dat er geen koeling nodig is. De verlichting op ons terrein en in de gebouwen bestaat volledig uit ledlampen. We produceren onze eigen elektriciteit door middel van 90 zonnepanelen van elk 280 wattpiek. Deze panelen leveren op jaarbasis ruim voldoende stroom voor ons eigen verbruik. Om zoveel mogelijk off-grid te kunnen produceren, overwegen we het installeren van een Tesla accu, waarmee we de teveel geproduceerde zonnestroom kunnen opslaan.

Processen

Onze bedrijfsprocessen bestaan voornamelijk uit het fabriceren van bouwonderdelen. In de werkplaats maken wij gebruik van zaagmachines, freesmachines en schaafmachines. Voor het transporteren van de materialen maken wij gebruik van elektrische heftrucks en elektrische kraansystemen. Daarnaast maken wij gebruik van kantoorapparatuur, zoals computers en printers. Alle stroom die wij hiervoor nodig hebben produceren we zelf, waardoor ons proces volledig fossielvrij is.

Mobiliteit

 

Op dit moment gebruiken onze auto’s nog fossiele brandstoffen. De auto’s zijn voorzien van de Bluetech HDI motoren van Peugeot. Dit is een zuinige en schonere variant.

 

CO2-footprint

Wij hebben nog geen CO2-footprint berekend. 

Klimaatcompensatie

 

De resterende CO2-uitstoot wordt momenteel niet door ons gecompenseerd. 

Groene stroom

Als we zelf weinig stroom opwekken, kopen we 100% groene stroom uit Nederlandse windenergie via Greenchoice. Op zonnige dagen leveren we stroom terug.

Financiering

 

De financiering van de duurzame maatregelen zijn voornamelijk gedaan uit eigen middelen. Wel hebben we gebruik gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De terugverdientijd van de zonnepanelen bedraagt tussen de 6 en 7 jaar. De terugverdientijd van de kloofhoutkachel en de houtverwerkingsmachine is niet berekend. De insteek is hier ook niet om dit snel terug te verdienen, maar om echt fossielvrij te worden.

Ambities

 

Wij hebben de ambitie om ons wagenpark volledig fossielvrij te maken. Eerst gaan we de personenauto’s volgend jaar vervangen door elektrische varianten. De ontwikkelingen op het gebied van waterstof en fossielvrije diesel worden door ons op de voet gevolgd.

Bouwbedrijf Swart maakt gebruik van elektrische heftrucks
Zonnepanelen op de loods van Bouwbedrijf Swart
De Vacumobil 300 waarmee we briketten maken van ons eigen zaagafval
Briketten van zaagafval